Jednoduchá příprava, málo nádobí a dokonalý efekt pro oči i tělo
🌱 Jaro je obdobím obnovy a nových začátků, kdy nám příroda nabízí bohatou paletu čerstvých ingrediencí. Mladé kopřivy jsou jednou z prvních rostlin, které se na jaře objevují a nabízejí se jako vítaný zdroj živin po zimním období. Jejich listy jsou nejen lahodnou přísadou do jídel, ale mají také mnoho nutričních benefitů. Obsahují bohaté množství vitamínů (zejména vitamínu C, A a K), minerálů (např. železa, vápníku a hořčíku), antioxidantů a dalších látek prospěšných našemu tělu.
Díky svému obsahu živin mají mladé kopřivy mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají detoxikovat tělo, podporují kvalitu pokožky a vlasů, posilují imunitní a kardiovaskulární systém a mají protizánětlivé účinky. V tradičním léčitelství se využívají pro své diuretické vlastnosti a podporu trávení.
Polévka
Hlavní chod
1 menší cibule
3 stroužky česneku
200 g brambor
800 ml zeleninového vývaru
hrst listů mladých kopřiv
150 ml smetany na vaření 12 %
2 vejce
máslo, sůl, pepř
600 g kuřecích prsou
400 g batátů
300 g mrkve
100 g cibule
½ citronu
olivový olej (pokrutinový)
sůl, tymián, rozmarýn
Polévka
Hlavní chod
Energie: 211 kcal (883 kJ)
Bílkoviny: 7 g
Tuky: 12 g
Sacharidy: 17 g
Vláknina: 3 g
Energie: 347 kcal (1 453 kJ)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 10 g
Sacharidy: 25 g
Vláknina: 6 g
1
Uvaříme 2 vejce (5 minut) a dáme je stranou.
2
Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
3
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka.
4
Před koncem varu přidáme hrst listů mladých kopřiv a rozmixujeme do hladka.
5
Dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.
6
Polévku servírujeme s půlkou vejce a ozdobíme dle vlastní fantazie, v našem případě chipsem z tvrdého sýra rozpečeného na pánvi a jarními bylinkami.
1
Nachystáme si marinádu – smícháme olivový olej, sůl, šťávu z půlky citronu a bylinky. Zhruba polovinu této směsi vetřeme do kuřecí prsou a necháme marinovat v zapékací míse, než si připravíme přílohu.
2
Batáty a mrkev nakrájíme na stejné kostky, cibuli na měsíčky, vše zalijeme zbylou marinádou a promícháme.
3
Z pečicího papíru připravíme čtyři čtverce velikosti cca 25 x 25 cm, na každý z nich položíme čtvrtinu připravené zeleninové směsi, zavážeme „do měšce“ a pečeme v troubě na 185 stupňů.
4
Po 20 minutách přidáme maso a pečeme dalších 20 minut.