Jako Proutek

Polévka z listů mladých kopřiv a kuřecí prsa s batáty a karotkou


Jednoduchá příprava, málo nádobí a dokonalý efekt pro oči i tělo

🌱 Jaro je obdobím obnovy a nových začátků, kdy nám příroda nabízí bohatou paletu čerstvých ingrediencí. Mladé kopřivy jsou jednou z prvních rostlin, které se na jaře objevují a nabízejí se jako vítaný zdroj živin po zimním období. Jejich listy jsou nejen lahodnou přísadou do jídel, ale mají také mnoho nutričních benefitů. Obsahují bohaté množství vitamínů (zejména vitamínu C, A a K), minerálů (např. železa, vápníku a hořčíku), antioxidantů a dalších látek prospěšných našemu tělu.

Díky svému obsahu živin mají mladé kopřivy mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají detoxikovat tělo, podporují kvalitu pokožky a vlasů, posilují imunitní a kardiovaskulární systém a mají protizánětlivé účinky. V tradičním léčitelství se využívají pro své diuretické vlastnosti a podporu trávení.

Suroviny:

Polévka

Hlavní chod
1 menší cibule
3 stroužky česneku
200 g brambor
800 ml zeleninového vývaru
hrst listů mladých kopřiv
150 ml smetany na vaření 12 %
2 vejce
máslo, sůl, pepř
600 g kuřecích prsou
400 g batátů
300 g mrkve
100 g cibule
½ citronu
olivový olej (pokrutinový)
sůl, tymián, rozmarýn

Nutriční hodnoty na
1 porci

Polévka

Hlavní chod
Energie: 211 kcal (883 kJ)
Bílkoviny: 7 g
Tuky: 12 g
Sacharidy: 17 g
Vláknina: 3 g
Energie: 347 kcal (1 453 kJ)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 10 g
Sacharidy: 25 g
Vláknina: 6 g

Postup – polévka:

Postup – hlavní chod