Jako Proutek

Fit jahodové recepty 🍓

Zázrak jménem jahody

Léto je v plném proudu a s ním přichází i sezóna čerstvých jahod. O jejich benefitech jsme psali v našem článku Jahody jako elixír zdraví. Nejsou jen lahodné, ale také bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují naše zdraví. Jejich nízký obsah kalorií z nich navíc činí ideální ingredienci pro lehká a zdravá jídla. V dnešním článku vám přinášíme tři jednoduché a chutné fit recepty naší nutriční terapeutky Hanky Novákové. Dodají vám energii, osvěží vás a zároveň podpoří vaše zdraví a kondici. Pusťme se do toho a objevme, jak mohou jahody obohatit váš jídelníček! 🍓

Suroviny

250 g polotučného tvarohu
150 g jahod
20 g čekankového sirupu
20 g vlašských ořechů
čerstvá máta

Nutriční hodnoty na
1 porci

Energie: 453 kcal (1 903 kJ)
Bílkoviny: 29,3 g
Tuky: 22,7 g
Sacharidy: 23,9 g
Vláknina: 18,1 g

Jahodová zmrzlina bez cukru

  • 1

    Omyté jahody dáme na cca 5 hodin zmrazit. Mražené ovoce rozmixujeme s tvarohem a sirupem do hladka. Směs naplníme do misky s víčkem a dáme zpět na dvě hodiny do mrazáku.
  • 2

    Poté směs rozmícháme, malou naběračkou tvoříme kopečky a servírujeme ve zmrzlinových miskách. Zdobíme oříšky, mátou a čerstvým ovocem.

Suroviny

100 g jahod
250 ml kefírového mléka neochuceného
5 g chia semínek
15 g vanilkového syrovátkového proteinu

Nutriční hodnoty na
1 porci

Energie: 208 kcal (874 kJ)
Bílkoviny: 20,6 g
Tuky: 5,3 g
Sacharidy: 17,6 g
Vláknina: 3,8 g

Jahodové proteinové smoothie

  • 1

    Kefírové mléko mixujeme s jahodami, přidáme 1 malou lžičku chia semínek a protein. Vše promícháme a můžeme ozdobit čerstvým ovocem.

Suroviny

1 000 g jahod
120 g erythyrolu
25 g citrusového pektinu
20 g citronové šťávy

Nutriční hodnoty na
1 porci

Energie: 37 kcal (155 kJ)
Bílkoviny: 0,8 g
Tuky: 0,4 g
Sacharidy: 20,6 g
Vláknina: 1,9 g

Jahodová marmeláda bez cukru

  • 1

    Omyté jahody pokrájíme na malé kousky a dáme vařit bez přidání vody. Než se ovoce rozvaří, zvlášť v misce smícháme 20 g pektinu a 20 g erythyrol. Tuto směs postupně přimícháme do rozvařeného ovoce, vše rozmícháme a vaříme dalších 5 minut.
  • 2

    Přimícháme zbytek erythyrolu a na závěr citronovou šťávu pro lepší chuť a tuhnutí marmelády. Plníme do misek nebo šroubovacích sklenic.

Tip 🙋‍♀️ naší nutriční poradkyně Hanky Novákové:

Takto připravená marmeláda se hodí na ozdobu kaší nebo na palačinky 🥞 dohromady s bílkovinovou potravinou (např. tvarohem).