Jako Proutek

Polévka z listů mladých kopřiv a kuřecí prsa s batáty a karotkou

Jednoduchá příprava, málo nádobí a dokonalý efekt pro oči i tělo

🌱 Jaro je obdobím obnovy a nových začátků, kdy nám příroda nabízí bohatou paletu čerstvých ingrediencí. Mladé kopřivy jsou jednou z prvních rostlin, které se na jaře objevují a nabízejí se jako vítaný zdroj živin po zimním období. Jejich listy jsou nejen lahodnou přísadou do jídel, ale mají také mnoho nutričních benefitů. Obsahují bohaté množství vitamínů (zejména vitamínu C, A a K), minerálů (např. železa, vápníku a hořčíku), antioxidantů a dalších látek prospěšných našemu tělu.

Díky svému obsahu živin mají mladé kopřivy mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají detoxikovat tělo, podporují kvalitu pokožky a vlasů, posilují imunitní a kardiovaskulární systém a mají protizánětlivé účinky. V tradičním léčitelství se využívají pro své diuretické vlastnosti a podporu trávení.

Suroviny:

Polévka
Hlavní chod
1 menší cibule
3 stroužky česneku
200 g brambor
800 ml zeleninového vývaru
hrst listů mladých kopřiv
150 ml smetany na vaření 12 %
2 vejce
máslo, sůl, pepř
600 g kuřecích prsou
400 g batátů
300 g mrkve
100 g cibule
½ citronu
olivový olej (pokrutinový)
sůl, tymián, rozmarýn

Nutriční hodnoty na
1 porci

Polévka
Hlavní chod
Energie: 211 kcal (883 kJ)
Bílkoviny: 7 g
Tuky: 12 g
Sacharidy: 17 g
Vláknina: 3 g
Energie: 347 kcal (1 453 kJ)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 10 g
Sacharidy: 25 g
Vláknina: 6 g

Postup - polévka:

  • 1

    Uvaříme 2 vejce (5 minut) a dáme je stranou.
  • 2

    Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  • 3

    Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka.
  • 4

    Před koncem varu přidáme hrst listů mladých kopřiv a rozmixujeme do hladka.
  • 5

    Dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.
  • 6

    Polévku servírujeme s půlkou vejce a ozdobíme dle vlastní fantazie, v našem případě chipsem z tvrdého sýra rozpečeného na pánvi a jarními bylinkami.

Postup - hlavní chod

  • 1

    Nachystáme si marinádu – smícháme olivový olej, sůl, šťávu z půlky citronu a bylinky. Zhruba polovinu této směsi vetřeme do kuřecí prsou a necháme marinovat v zapékací míse, než si připravíme přílohu.
  • 2

    Batáty a mrkev nakrájíme na stejné kostky, cibuli na měsíčky, vše zalijeme zbylou marinádou a promícháme.
  • 3

    Z pečicího papíru připravíme čtyři čtverce velikosti cca 25 x 25 cm, na každý z nich položíme čtvrtinu připravené zeleninové směsi, zavážeme „do měšce“ a pečeme v troubě na 185 stupňů.
  • 4

    Po 20 minutách přidáme maso a pečeme dalších 20 minut.