Jako Proutek

Fitness fermentovaná kaše

jako proutek fermentovaná ovesná kaše

Podpořte své trávení fermentovanou ovesnou kaší.

Obsahuje kvalitní zdravé tuky a dostatek bílkovin. Zasytí vás a zároveň nevyvolá špatnou hormonální odezvu (nepřiměřené zvýšení krevního cukru a poté inzulínu), která by vás hned od rána dostala na cukrovou houpačku a vaše tělo by hůře odbourávalo tukové zásoby.

Co je vlastně fermentace? Starodávná technika namáčení potravin, která nejenže zvyšuje chuť a texturu, ale také zvyšuje jejich výživovou hodnotu a pomáhá našemu trávicímu systému. Když fermentujeme, „hrajeme si“ s mikroorganismy, ty vytváří probiotika a enzymy, které podporují naši trávicí soustavu a posilují naši imunitu. Jídlo je lépe stravitelné, zbaveno všech antiživin a má blahodárný vliv na naše trávicí ústrojí.

Takto vyvážená kaše vám pomůže dlouhodobě snížit chutě na sladké.

Suroviny:

35 g ovesných vloček
20 g polotučného kefíru
150 ml vody
15 g lněného semínka
5 g čekankového toppingu slaný karamel
10 g vanilkového proteinu
60 g sýru Cottage
80 kg hrušky
skořice na dochucení

Nutriční hodnoty na
1 porci

Energie: 359 kcal (1 526 kJ)
Bílkoviny: 24 g
Tuky: 11 g
Sacharidy: 38 g
Vláknina: 6 g

Postup:

  • 1

    Ovesné vločky, drcené lněné semínko, vodu a probiotika (kefír, případně jablečný ocet) vložíme do misky, promícháme, zakryjeme a necháme 12 – 24 hodin při pokojové teplotě fermentovat.
  • 2

    Nafermentovanou směs dáme do hrnce, přidáme Cottage, skořici, protein, podle potřeby vodu a lehce prohřejeme – nevaříme.
  • 3

    Servírujeme se sezónním ovocem, např. hruškami (můžeme lehce podusit na ghí a koření), ozdobíme toppingem a můžeme podávat.