Vůně jahod k létu neodmyslitelně patří. Věděli jste však, že by se taková „obyčejná“ jahoda dala klidně označit za superpotravinu? O jejich benefitech se rozepsala nutriční poradkyně Hanka Nováková.
Jahody jako elixír zdraví i lahodná pochoutka
Jahody a léto. To je spojení, které k sobě patří stejně jako Křemílek s Vochomůrkou. Jejich lahodnou sladkou chuť nemusíme asi nikomu představovat. Věděli jste však, že jsou hotovou superpotravinou naprosto skvělou pro každého, kdo se snaží shodit nadbytečná kila?
Sladká chuť s minimem cukru a maximem zdraví 💊
O zdravotních benefitech ovoce nikdo nepochybuje, přesto se mu lidé v redukci kvůli velkému množství cukru často vyhýbají. U jahod se ale bát rozhodně nemusíte!
Na 100 g totiž obsahují:
To už je slušný důvod, proč sáhnout ke svačině právě po tomto ovoci, rozhodně však není jediný.
Podpora trávení a prospěšných bakterií
Jahody oproti ostatnímu ovoci se svými 6 gramy obsahují pouhou polovinu cukru oproti jiným druhům ovoce, jejich hlavní výhodou je však vysoký obsah vlákniny. Ta je totiž důležitá pro správnou funkci trávicího traktu. Pomáhá vyživovat prospěšné bakterie, které mají na starost rovnováhu střevního mikrobiomu. Vláknina v nás také vyvolává pocit sytosti, díky kterému nás po chvíli nepožene mlsná do ledničky na dortík.
Další výhodou jahod je jejich nízký glykemický index, skvěle se tak hodí do jídelníčku diabetiků.
Jste v redukčním režimu a vaše tělo stále zadržuje vodu? I s tím vám pomohou jahody, které na organismus působí jako přírodní „diuretikum“. Pomáhají odvádět z těla nadbytečnou vodu a působí pozitivně na ledviny a močové cesty. Jahody regulují překyselení žaludku, mají vliv na zácpu, pomáhají při dně i při žlučových a ledvinových kamenech.
Nálož (nejen) vitamínu C
Pokud jste četli náš článek o vitamínu C, už víte, že jahody patří k jeho nejlepším zdrojům. Jeden šálek jahod obsahuje 85 mg vitamínu C, což je o 30 mg víc, než v celém citronu! 🍋 Díky tomu nás jahody chrání před tvorbou volných radikálů a zabraňují degenerativním procesům i stárnutí.
Kromě vitamínu C konzumací jahod 🍓 doplníme také vitamíny B, E a A a k tomu všemu jsou také plné důležitých minerálních látek, jako je například vápník, draslík, hořčík, železo či zinek. Jahody jsou vlastně takovým sladkým a šťavnatým multivitaminem.
Superpotravina pro tělo i mozek 🧠
Kromě našich chuťových pohárků si na jahodách pochutná i náš mozek, pro který představují velký zdroj prospěšné výživy. Jahody podporují dlouhodobou paměť a pomáhají tak našemu mozku zůstat „déle mladý“. Z nedávných výzkumů vyplývá, že by mohly fungovat i jako prevence před Alzeimerovou chorobou. Jahody totiž obsahují látku fisetin, a ta chrání mozkové buňky 🧠 i dráhy, které je spojují.
Silnější 💪 imunita a ochrana před záněty
Víte, proč mají jahody červenou barvu? Obsahují totiž látku Anthocyanin, která je chrání před bakteriemi a škůdci. Pro lidi má Anthocyanin významné pozitivní účinky:
Jahody i pro ty největší vybíravce 🧒
Máte doma děti, které snědí zeleninu jen pokud má formu kečupu? Právě jahody jsou skvělým způsobem, jak do podobných vybíravců dostat dostatek vitamínů. Mají kouzelnou chuť, nezaměnitelnou vůni, a i atraktivní barvu, a to z jahod dělá ideální zdravou sladkost i pro ty nejvybíravější děti. Jahody není třeba přislazovat cukrem, mají sladkou chuť i bez něj, i když mají, jak už bylo zmiňováno na začátku, jen 34 kalorií na 100 g!
Dobrou chuť! 🍓